Huiskrekel
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Orthoptera (Rechtvleugeligen)
Onderorde:Ensifera (Langsprietigen)
Familie:Gryllidae (Krekels)
Onderfamilie:Gryllinae
Geslacht:Acheta
Soort
Acheta domesticus
Fabricius, 1787
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Huiskrekel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De huiskrekel (Acheta domesticus) is een rechtvleugelig insect uit de familie krekels (Gryllidae), onderfamilie Gryllinae.

Kenmerken

De kleur is bruin met geelbruine vlekken, de onderzijde is lichter. Op de kop zijn twee donkere tot zwarte banden aanwezig. De cerci van zowel de mannetjes als de wijfjes zijn lang en steken schuin naar achteren. Mannetjes bereiken een lengte van 13 tot 20 millimeter, de vrouwtjes zijn 14 tot 20 mm lang[1]. Mannetjes zijn van de vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten een lange, dunne legbuis hebben die aan het einde is verdikt.

Onderscheid met andere soorten

De huiskrekel is alleen te verwarren met de sterk gelijkende dierentuinkrekel (Gryllodes sigillatus). Deze soort heeft slechts één gehoororgaan aan de scheen van de voorpoot waar de huiskrekel er twee heeft, ook de vleugels zijn anders van vorm.

Verspreiding

De huiskrekel is een cultuurvolger die wereldwijd voorkomt. In Nederland en België is de krekel al lang bekend, maar was vroeger waarschijnlijk veel algemener. De huiskrekel kan alleen overleven in verwarmde gebouwen, alleen in de zomer is de soort buiten te vinden bijvoorbeeld rond vuilnisbelten. De krekel is het hele jaar door te vinden en is voornamelijk 's avonds en 's nachts actief. Het geluid is een typisch getjsirp dat goed te horen is.

Afbeeldingen

Externe links

  • Kaarten met waarnemingen: