Graafwespen
Cerceris rybyensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Infraorde:Aculeata (Angeldragers)
Superfamilie:Apoidea
Familie
Crabronidae
Latreille, 1802
Philanthus triangulum
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Graafwespen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Crabronidae is een grote familie uit de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera), niet te verwarren met de langsteelgraafwespen. Om het onderscheid te maken met andere families worden ze ook wel crabronide graafwespen genoemd. In Nederland en België komen ongeveer 160 à 170 soorten graafwespen uit de familie Crabronidae voor.[1]

Vrijwel alle soorten die ooit bij de superfamilie Sphecoidea werden ingedeeld, waarvan de status wordt betwijfeld, behoren tegenwoordig tot de Crabronidae. Er zijn meer dan 200 geslachten en meer dan 9000 soorten. Het is zeer aannemelijk dat meerdere groepen uit de eveneens nog nieuwe familie in de toekomst een eigen familie zullen krijgen, vanwege de zeer gespecialiseerde, maar uiteenlopende biologie en levenswijze.

Trivia

  • Het geslacht Zyzzyx behoort tot de Crabronidae en is in woordenboeken, als het is opgenomen, in de regel het allerlaatste woord.
  • Soorten uit het geslacht Oxybelus worden ook wel spieswespen genoemd, omdat ze de prooi eerst verlammen en daarna aan de angel rijgen. Vervolgens vliegen ze met de hulpeloze gespietste prooi naar het nest.

Onderfamilies

Geslachten

(Indicatie van aantallen soorten per geslacht tussen haakjes)

Zie de categorie Crabronidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.