Drosophilidae
Bananenvlieg (Drosophila melanogaster)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde:Brachycera (Vliegen)
Superfamilie:Ephydroidea
Familie
Drosophilidae
Róndani, 1856
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Drosophilidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Fruitvliegen[1], ook wel bananenvliegjes[2] of azijnvliegjes[3] genoemd, (Drosophilidae) zijn een familie van vliegen met grote diversiteit die voorkomen over de hele wereld. De bananenvlieg (Drosophila melanogaster) wordt toegepast als modelorganisme voor genetisch onderzoek. De suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) is een invasieve soort die als plaaginsect een probleem vormt in de teelt van kleinfruit en kersen.

Taxonomie

De volgende taxa zijn bij de familie ingedeeld:[4]

In Nederland waargenomen soorten

Kenmerken

Deze kleine roodogige insecten hebben een geel, bruin, roodbruin of zwart lichaam met een gevlekt of gestreept borststuk en achterlijf. Hun lichaamslengte varieert van 1 tot 6 mm.

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit gistende vloeistoffen en rottend fruit, terwijl de larven zich voeden met bacteriën en schimmels. Onder bepaalde omstandigheden vertonen ze kannibalistisch gedrag.

Voortplanting

De 15 tot 25 eieren worden altijd afgezet in de buurt van een voedselbron. De mannetjes lokken een partner, door met de vleugels een zoemend geluid voort te brengen.

Verspreiding en leefgebied

Deze familie komt wereldwijd voor bij rottende planten, vruchten en uitwerpselen van organismen, zwammen en gistende vloeistoffen.

Externe link